10 klimatsmarta tips

Här får du 10 klimatsmarta tips, som gör att du kan bidra till ett bättre klimat.

1. Se över husets uppvärmning

Uppvärmningen är många gånger en riktigt energibov. Därför är det klokt att se över uppvärmningen. Att minska elåtgången för uppvärmning behöver inte alltid kosta så mycket och vanligen får man snart tillbaka de pengar man investerar.

– Läs mer om klimatsmart uppvärmning

2. Konsumera mindre

Att konsumera mindre är faktiskt ett av de bästa klimatsmarta råden man kan få. Genom att spendera sina pengar klokare, kan man vanligen spara både på miljön och sina pengar. Det kan exempelvis handla om att köpa färre prylar som vi egentligen inte behöver. Det kan också handla om att planera sina matinköp, då vi svenskar slänger mycket stora mängder mat varje år – helt i onödan.

3. Konsumera rätt

Genom att konsumera rätt, kan man minska sin klimatpåverkan rejält. Det handlar om att köpa ekologiska och miljövänliga produkter. Man kan handla på second-hand och på så vis återanvända redan tillverkade produkter. Man kan också välja att köpa energisnåla maskiner, när man måste byta ut sina vitvaror.

4. Klimatsnäll semester

Många som tänker på miljön hela året, glömmer sedan totalt bort detta på semestern. På bara några veckor lever man på ett sätt som genererar stora utsläpp och tycker att man har förtjänat det, för att man är så duktig resten av året. Samtidigt finns det sätt att semestra med mindre klimatpåverkan. Man kan semestra hemma eller framför allt utan att flyga. Man kan klimatkompensera sina flygresor. Man kan göra klimatsnälla val oavsett var man är i världen.

5. En klimatsnäll bil

Det finns idag många mer klimatsnälla alternativ på marknaden. Man kan exempelvis välja en elbil, en hybridbil eller en bensinsnål bil. Sen kan man också fundera över vilka behov man har. Genom att anpassa bilen till dina eller familjens behov, kan man också göra ett mer klimatsnällt val. Vilken typ av körning och transport är det bilen behövs till?

6. Klimatsnälla transporter

Vi människor rör oss på ett helt annat sätt idag, än vad man gjorde för 100 år sedan. Vi måste färdas ganska långa sträckor varje vecka, men vi kan välja hur vi gör det. Det är bra för miljön att åka kollektivt och bättre med tåg än med buss. Det är alltid bra att välja att cykla och promenera. Dessutom kan man i många fall påverka sitt boende eller sitt jobb. Du kanske kan byta det ena, för att minska din transportsträcka?

7. Välj klimatsnälla kläder

Klädindustrin är full av klimatpåverkan, dåliga arbetsförhållanden och kemikalier. Bomull kräver exempelvis enorma mängder vatten och odlas i delar av världen där vatten är en bristvara. Genom att välja kläder med ekologisk märkning, kan du bidra till ett bättre klimat.

8. Hur sparar du pengar?

Detta är ett område som många inte tänker på. Vi sparar ofta pengar i fonder och aktier, men tänker inte så mycket på vart pengarna placeras – bara vi får bra avkastning. Idag finns faktiskt en rad olika miljö-etiska val man kan göra. Detta gäller även dina pensionspengar. Genom att aktivt välja att spara i fonder som tar hänsyn till miljö, klimat, hållbarhet och etik, kan du också bidra till ett bättre klimat.

9. Vilken el har du?

Det finns även en del valmöjligheter, när det gäller den el man förbrukar i hemmet. Man kan installera solceller eller ett småskaligt vindkraftverk och på så vis producera egen el. Man kan också välja vilken el man köper och exempelvis betala lite extra för vindkraft.

– Läs mer om hushållsel och klimat

10. Ät rätt

Den mat vi äter kan påverka miljön i mycket olika grad. Här finns många bra val att göra. Man kan välja lokalproducerat och ekologiskt. Man kan äta mindre kött, ris och andra produkter med stor klimatpåverkan. Man kan planera sina inköp bättre, så man slipper slänga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *